Urheilugaalassa jaettiin 44 tunnustusta!
24.1.2019 14:26 Uutiset / Urheilugaala Keski-Pohjanmaa

Tero Seppälä palkittiin jo toisen kerran peräkkäin vuoden keskipohjalaisurheilijana

  1. Järjestyksessään 11. Keski-Pohjanmaan Urheilugaala palkitsi vuoden 2018 urheilun menestyjiä ja taustavaikuttajia:

OLYMPIAKÄVIJÄ TERO SEPPPÄLÄ VUODEN URHEILIJA

Vuodesta 2009 järjestetty maakunnallinen urheilugaala kokosi jälleen kattavan joukon urheilun ja liikunnan ystäviä ympäri urheilumaakuntaa Kokkolaan. Ennätysmäärä eli 180 henkeä kunnioitti urheilun ja liikunnan juhlatilaisuutta Kokkolan Snellman-salilla. Urheilugaalassa palkittiin yhteensä 44 eri henkilöä tai yhteisöä: urheilijoita, valmentajia, seuravetäjiä, taustavoimia lajeista ja kunnista sekä urheiluseuroja.
Juhlapuheen piti tänä vuonna yleisurheiluvaikuttaja ja naisten pituushypyn SE:tä hallussaan pitävä Ringa Ropo, jonka jälkikasvun korkeushyppääjä Ellan kehitystä seurataan mielenkiinnolla lähivuosina.
Vuoden urheilijana palkittiin toistamiseen Haapajärven Kiilojen läpimurron kansainväliselle tasolle tehnyt olympiakävijä Tero Seppälä. Tunnustus jaettiin jo 51. kerran.
Elämänura-palkinto myönnettiin poikkeuksellisen pitkän ja ansiokkaan uran tehneelle pyhäjärviselle tanssitaiteilija, koreografi, pedagogi ja opetusneuvos Marketta Viitalalle.
Vuoden nuorena urheilijana palkittiin IK Falkenia edustava keskimatkojen juoksijalupaus ja nuorten arvokisoissa Suomea edustanut pietarsaarelainen Nathalie Blomqvist.
Vuoden valmentajana huomioitiin poikaansa Teroa nousujohteisesti valmentanutta Timo Seppälää.
Keski-Pohjanmaan Urheilun Tukijat palkitsi stipendein Tero Seppälän, Miika Tenhusen ja Konsta Alatuvan.
Vuoden akatemiaurheilijana palkittiin voimanostaja Sofie Sällinen Kokkolan suomalaisesta lukiosta.
Keskipohjanmaa-lehden myöntämän kultamitalin ansioistaan sai ampumahiihtäjä Tero Seppälä, hopeakorun yleisurheilija Nathalie Blomqvist, hopeamitalin lentopalloilija Niklas Breilin sekä tunnustuspalkinnot liiganousut tehneet jalkapalloseurat IK Myran ja Kokkolan Pallo-Veikot.

KESKI-POHJANMAAN URHEILUGAALAN VUODEN 2018 VALINNAT, PALKINTO JA PERUSTELUT:

* VUODEN URHEILIJA: Ampumahiihtäjä Tero Seppälä, Haapajärven Kiilat
- Nousi kansainväliselle tasolle ampumahiihtäjänä saalistaen pisteitä maailmancupista ja esiintyi erinomaisesti ensimmäisellä olympiareissullaan Etelä-Korean Pyongchangissa. Pikakilpailun 20. , takaa-ajon 25. sekä saavutti paikan massalähtöön, jossa saavutuksena 21. sija. Lisäksi sekaviestissä erinomainen 6.sija Suomen joukkueessa johon kuuluivat Toivanen, Mäkäräinen, Seppälä ja Hiidensalo.

* VUODEN NUORI URHEILIJA (16-23 v)
: yleisurheilija Nathalie Blomqvist, IK Falken
- Blomqvist saavutti hopeaa 1 500 metrin juoksussa Kalevan kisoissa Jyväskylässä 2018 ajalla 4.32,78. Blomqvist sijoittui alle 18-vuotiaiden Euroopan-mestaruuskilpailuissa 2018 1 500 metrillä seitsemänneksi ajalla 4.25,20. Blomqvistilla on hallussaan 17-vuotiaiden sisäratojen Suomen ennätys 800 metrillä ylipitkällä radalla ajalla 2.10,09. Nimettiin Suomen nuorten olympiajoukkueeseen Buenos Airesiin. Osallistui 1500 metrille ja maastojuoksuun, joissa oli yhteistuloksissa kuudes.

* VUODEN VAMMAISURHEILIJA: pyörätuolikelaaja Tuomo Himanka, Kalajoen Junkkarit
- Tuomo kelasi ensimmäisissä aikuisten parayleisurheilun Euroopan mestaruuskisoissa Berliinissä hienosti 100 metrillä viidenneksi 15,36. Mitali jäi tällä kertaa 22 sadasosan päähän Leo-Pekka Tähden viedessä selvän voiton. Tuomon 100 metrin ennätys on 15,07, 200 metrin ennätys 27,62 ja 400 metrin 55,16. Tuomon tavoitteet ovat jo tiukasti vuoden 2019 Dubain MM-kisoissa.

* VUODEN AIKUISURHEILIJA: Suunnistajat Jorma Nissilä, Kokkolan Suunnistajat
- Pitkään aktiivisuunnistajana menestynyt Nissilä saavutti huhtikuussa 2017 Uuden-Seelannin Aucklandissa veteraanien MM-kisoissa hopean pitkällä matkalla. Hän on hallinnut useamman vuoden aikana ikäluokkansa ranking-tilastoja. Lisäksi lukuisia Suomen mestaruuksia ikämiessarjoissa. Huippuna Jormalla oli yleisen sarjan Suomen mestaruus vuodelta 1975 Lohtajan Veikkojen kasvattina.

* VUODEN JOUKKUE
: Kokkolan Pallo-Veikkojen miesten edustusjoukkue
- Joukkueen kausi huipentui sarjanousuun liigakarsinnassa perinteikästä turkulaista TPS:ää vastaan
marraskuun alussa Turun Kupittaalla pelatussa toisessa karsintaottelussa. Kalle Multasen vierasmaali ratkaisi paikan ”vihreille” Veikkausliigaan. Joukkue ei luovuttanut missään vaiheessa vaikka useita joukkueen avainpelaajia loukkaantui kauden aikana.

* VUODEN VALMENTAJA: Timo Seppälä, Haapajärven Kiilat
- Valmentaa omaa poikaansa Teroa maltillisesti ja tavoitteellisesti lähestyen koko ajan maailman huippua. Timon oma huippu-urheilutaustaa tuo valmennustyöhön ja tekemiseen rauhoittavaa tieto-taitoa ja kokemusta. Viime kaudella tuli selkeä hyppäys ja maailman kärki on jo entistä lähempänä.

* VUODEN URHEILUTEKO: IK Myranin nousu naisten jalkapalloliigaan
- Pieni ja pippurinen IK Myranin kyläjoukkue/naisten edustusjoukkue nousi suoraan liigaan ylivoimaisella esityksellä. Nousu varmistui jo kuusi kierrosta ennen sarjan päättymistä. Palkinto jaettiin Keskipohjanmaa-lehden yleisöäänestyksen perusteella jossa IK Myranin naisten jalkapallojoukkue keräsi lähes 60 % annetuista äänistä.

* VUODEN AKATEMIAURHEILIJA: voimanostaja Sofie Sällinen, Kokkolan suomalainen lukio, Klan Jymy
- Kokkolan Jymyn Sofie Sällinen nosti nuorempien naisjunioreiden Euroopan mestariksi klassisen penkkipunnerruksen EM-kilpailuissa Ranskan Merignacissa 84 kilon sarjassa tuloksella 80 kiloa.

* ELÄMÄNURA -PALKINTO: tanssipedagogi Marketta Viitala, Pyhäjärvi
- Viitala aloitti ansiokkaan tanssipedagogin uransa 1950-luvulla lasten ja nuorten tanssin edistämiseksi. Hän erikoistui 1960-luvulla esittävään liikuntaan ja erityisesti lasten ja nuorten tanssiin. Hänen työtään suomalaisen nykytanssin parissa pidetään hyvin kokonaisvaltaisena. Vuosina 1972-82 Viitala toimi SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin SNLL-jaoston puheenjohtajana, jona aikana keskipohjalainen naisvoimistelu nousi valtakunnan kärkitasolle. Pedagogin ja koreografin uransa lisäksi hän on toiminut valtakunnallisissa luottamustehtävissä tanssin ja lastenkulttuurin parissa. Hän on ollut myös useiden tanssitapahtumien alkuunpanija ja koordinaattori. Esimerkkeinä hänen ideoimistaan tapahtumista ovat muun muassa valtakunnallinen lasten ja nuorten tapahtuma Arktiset Askeleet Oulussa ja Täydenkuun Tanssit -festivaali Pyhäjärvellä. Viitalan työn ansiosta hänen kotikunnastaan Pyhäjärvestä on tullut merkittävä nykytanssin keskus. Viitala toimi ohjaavana Oulun läänin tanssin läänintaiteilijana 19841989 ja onnistui luomaan Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan laajan tanssin harrastajakunnan, mikä loi edelleen perustaa ammattitanssille. Viitala on vieraillut ja opiskellut laajalti eri mantereilla ja myös kiertänyt tanssiryhmiensä kanssa esiintymässä ja opintomatkoilla eri puolilla maailmaa. Pyhäjärven Naisvoimistelijoiden toiminnasta kummunneen tanssitoiminnan ympärille on syntynyt mm. Kurjenpolvet ry, Jokilaaksojen Tanssitaiteen Tuki ry (JTTT ry), Hereillä Tanssissa ry sekä osuuskuntapohjainen Tanssiaitat.

* LIIKUNNAN JA URHEILUN MAAKUNNALLINEN AVAINVALINTATUNNUS: Perhon kunta
- Perhon kunta on kehittänyt ja satsannut viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi noin 1,8 milj. euroa kuntalaisten liikuntaolosuhteisiin. Vuodesta 2013 on rakennettu tai kunnostettu mm. Möttösen koulun liikuntasali ja ulkoliikunta-alueet, 2015 -16 urheilukentän ja pesäpallokentän kunnostus kestopäällysteiseksi ja hiekkatekonurmipintaiseksi ja lisäksi kuntosalin uusiminen, 2017 uusia tekojäärata ja tenniskenttien pinnoitukset sekä 2018 keskuskoulun liikuntasalin lattian remontointi ja ensi vuonna skeittipuiston valmistuminen. Kunta juhli vuoden aikana 150 –vuotistaivaltaan tuomalla Kokkolaan neljä bussilastillista (200) perholaisia nuoria koululaisia ja opiskelijoita sekä kunnan työntekijöitä.

* KEPLIN HALLITUKSEN ERIKOISPALKINTO: Brita Maria Renlunds Minne -säätiö
Kokkolan kaupunki sai vuonna 2017 mittavan 400 000 euron lahjoituksen, mikä edellytti liikunta- ja aktiviteettipuiston rakentamista lapsille ja nuorille. Lahjoitus liittyy säätiön tänä vuonna vietettävään 100-vuotisjuhlavuoteen. Liikunnallinen puisto rakennettiin Suntin varteen Hollihakaan alueelle, joka ulottuu Puurokarilta pohjoiseen ohikulkutiehen. Hollihaan lähiliikuntapaikka koostuu skeittipaikasta ja kumpuraisesta pump track -radasta. Puisto valmistui Kokkola-päiväksi 5.9.2018 ja se on ollut loppukesän ja alkusyksyn aikana erittäin aktiivisessa käytössä. Säätiön puheenjohtajana toimii Laila Andersson ja toimitusjohtajana Gun Sandberg-Wallin.

* VUODEN TIEDOTTAJA:
Seppo Järvelä, Kokkola-lehden freelance-toimittaja
- Kokkola-lehden urheilun ja liikunnan taustajuttujen ansioitunut kirjoittaja Seppo Järvelä on toiminut Kokkola-lehden avustajana jo useita vuosia. Järvelä taustoittaa jutuissaan monipuolisesti urheilua ja liikuntaa sekä sen parissa urheilevia nuoria, valmentajia, lajin harrastajia sekä muita taustatyöntekijöitä.

* ALUEELLINEN TÄHTISEURA-PALKINTO: Nivalan Saukot ry
Tähtiseura-palkinto on jatkoa sinettiseura-palkinnolle. Lasten ja nuorten liikunnan tukeminen stipendein koetaan Gasumissa yhteiseksi sydämen asiaksi. Monipuolisen harrastamisen, ruohonjuuritason seurojen ja liikunnallisen lapsuuden tukeminen luovat hyvinvointia koko yhteiskunnalle. Palkintona Gasumin 1000 euron stipendi seuran laadukkaan nuorisotoiminnan kehittämiseen. Yhteistyössä Olympiakomitean ja Gasumin kanssa.

* MAAKUNNALLINEN LIIKKUVA KOULU-PALKINTO:
Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä
- KPEDUMoves kehittää ja liikunnallistaa nuorten ammattikoulussa opiskelevien arkea. Monipuolinen ja moniammatillinen yhteistyö eri yksiköissä luo uudenlaista toimintakulttuuria opiskelijoiden elämään. Yhteistyö urheiluseurojen ja liikuntajärjestöjen mm. Keplin kanssa on merkittävä osa toiminnan liikunnallistamisessa.

* ANSIOITUNUT SEURATYÖNTEKIJÄ: Krista Palola, Ylivieskan Kuula
- Ylivieskan Kuulan aktiivinen ja aikaansaapa toiminnanjohtaja. Lyhyessä ajassa seura on saanut jäsenmäärän reippaaseen nousuun uusien palveluiden ja tapahtumien ansiosta. Seura on pystynyt seuratuen jälkeen lisäämään ammattimaista otetta seuran hallintoon ja ohjaamiseen sekä samalla tukemaan näin lajijaostojen toimintaa merkittävästi. (suuren valintaraadin valitsema palkinto)

* VUODEN NUORISTYÖ: Toholammin sulkapalloilijoiden nuorisovalmennus ja kilpailutoiminta
- Seura järjestää aktiivisesti sulkapallotoimintaa – niin valmennusta kuin kilpailuja - Lampin uudehkossa liikuntahallissa. Sulkapallossa seuran juniorit ovat menestyneet hyvin ja nousseet nopeasti kansalliselle tasolle.

* VUODEN LIIKUNTATAPAHTUMA: Pesäpallon Naperoleiri Haapajärvellä 24.-28.7.2018
- Haapajärvellä Pesä-Kiilojen järjestämä valtakunnallinen naperoleiri kohosi leirihistorian suurimman joukkuemäärän (93) Haapajärven erinomaisiin olosuhteisiin. Leiri on F- ja G-ikäisten tyttöjen ja poikien valtakunnallinen lajileiri.

* VUODEN LÄPIMURTO: Kokkolan Pallo-Veikkojen nousu Veikkausliigaan
- Kokkolalaisen jalkapalloväen 28 vuoden odotus palkittiin liigakarsinnassa TPS:a vastaan Turun Kupittaalla. Seura nousi vaikeuksien kautta voittoon. Joukkue ei luovuttanut missään vaiheessa vaikka useampi joukkueen avainpelaaja oli loukkaantuneena kauden aikana.

* VUODEN TERVEYSLIIKUNTATYÖ: Haapajärven Ampumaseura ry
- Seurassa on 252 jäsentä, joista nuoria on 93. HaAs on aktiivisesti koko toimintansa ajan uusinut ja rakentanut ajanmukaisia ampumapaikkoja. Seura on huomioinut toiminnassaan erityisesti liikuntarajoitteiset henkilöt ja kansainvälistä menestystä on tullut mm. paralympialaisista.
Seuran toiminnassa on otettu erityisen hyvin huomioon lapset ja nuoret. HaAs valittiin Tähtiseuraksi (ent. Sinettiseura) v. 2013. Suomessa vain 9 ampumaseuraa on nimetty Tähtiseuraksi ja ainoa Keplin alueella. Haapajärven monitoimitalolla ampumaseuran käytössä on ilma-aseampumarata ja koulujen oppilaat ja opiskelijat käyvät tutustumassa ohjattuun ja turvalliseen ampumaharrastukseen. Myös Jokilatvan kansalaisopiston opintopiirinä on nuorille ollut ammunta mukana.

* Keskipohjanmaa-lehden palkinnot:
Kultamitali:
ampumahiihtäjä Tero Seppälä, Haapajärven Kiilat
Hopeamitali: lentopalloilija Niklas Breilin , Kokkolan Tiikerit
Hopeakoru: yleisurheilija Nathalie Blomqvist, IK Falken
Tunnustuspalkinnot: IK Myran ja Kokkolan Pallo-Veikot

* Lajien nimeämät taustavoima/maineteko –tunnustukset (3) :

Ampumahiihto: Ilmo Sipilä, Alavieskan Viri
Jalkapallo:
Magnus Slotte, IK Myran
Painonnosto:
Tauno Ruotsala, Kokkolan Veikot

* Kuntien ehdottamat vuoden urheilu-/liikuntateot (13):

Alavieska: Ismo Takkunen, Alavieskan Viri, yleisurheiluvalmentaja
Haapajärvi: Joni Toivonen, Haapajärven Kiilat, jalkapallovalmentaja
Kalajoki: Sirkka Joensuu, Himangan Urheilijat, seuran puheenjohtaja
Kannus: Kannuksen Uran nousu Ykköspesikseen
Kaustinen: Vesa Peltoniemi, Kaustisen Pohjan-Veikot
Kokkola: Pauliina Hautala, Tzana Liikuntapalvelut
Kronoby: IK Myrans damlag
Lestijärvi: Timo Syrjälä, aktiivinen vapaaehtoistoimija
Pietarsaari: Anders Virtanen, JKF-PKS Agility
Reisjärvi: Jonna Jämbäck, fysioterapeutti, Fysioterapia Jonna Ky:n omistaja
Toholampi: Markku Virkkala, Lions Club Toholampi
Veteli: Anette Tunkkari, Kokkolan Jymy, voimanostaja
Ylivieska: Ylivieskan Kuulan järjestämä E-ikäisten alueleiri

* Keski-Pohjanmaan Urheilun Tukijoiden stipendit (3):
- Ampumahiihtäjä Tero Seppälä, Haapajärven Kiilat
- Kestävyysjuoksija Miika Tenhunen, Nivalan Urheilijat
- Pikajuoksija Konsta Alatupa, Kokkolan Työväen Urheilijat

Muut huomioimiset:
- Jalkapalloseura FC Ysikaks Nivala ry – Keplin standaari seuran merkkivuodesta.

Lisätietoja: Petri Harsunen, aluejohtaja, petri.harsunen(a)kepli.fi, 0400-365 607

   
Urheilugaala Keski-Pohjanmaa
«  Maaliskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Tapahtumat
 
 Aikajanatapahtuma
 
 Äänestys
Kategoriat